Möbelvård

Möbelvård – Vårda din möbler på rätt sätt Dina möbler behöver möbelvård för att hålla längre samt hålla sig fräscha och fina. Det finns olika sorters vård du behöver göra beroende på vilket material möbeln är gjord utav. Därför har vi gjort en guide på hur ni kan ta hand om era möbler på bästa…

Möbelvård – Vårda din möbler på rätt sätt

Dina möbler behöver möbelvård för att hålla längre samt hålla sig fräscha och fina. Det finns olika sorters vård du behöver göra beroende på vilket material möbeln är gjord utav. Därför har vi gjort en guide på hur ni kan ta hand om era möbler på bästa sättet.

Handgjorda möbler:

Handgjorda möbler gjorda utav trä ska i regel behandlas som andra trämöbler. Viktigt är att underhålla dem regelbundet, det vill säga 2 gånger om året brukar vi rekommendera för att hålla livslängden på möbeln. Om du köper möbler från oss så är de flesta möblerna grundoljade från fabriken men vi brukar rekommendera att man direkt oljar sin möbel när man fått hem den. Vi kan oftast göra detta åt våra kunder vid önskemål också, kontakta oss ifall ni har frågor angående möbelvård.

Lackerade möbler behöver ingen direkt vård förutom att undvika spill och varma föremål för att inte göra märken i lacken. Damma av och rengöra med mild tvål eller bara vatten rekommenderar vi.

Läder/skinn:

Läderbehandling samt skinnbehandling är material som behöver vård och omsorg regelbundet för att inte spricka eller bli blekt. Se till att rengöra möbeln försiktigt genom att dammsuga den med ett mjukt munstycke med jämna mellanrum. Man ska även undvika att placera möbeln i direkt solljus eftersom det kan bleka och torka ut lädret eller skinnet. Vad man kan tänka på är att inte placera möbeln i för varm eller för kall miljö om det är möjligt. Hur ofta man ska behandla möbeln beror lite på vad för typ av läder och färg det är men man brukar säga ca 2-3 gånger om året ska möbeln behandlas. Ni kan alltid fråga oss om vilken sorts produkt ni ska använda till läderbehandling eller om ni har andra frågor om möbelvård.

Tyg:

Se till att dammsuga möbeln försiktigt med jämna mellanrum samt undvika att placera möbeln i direkt solljus. En tygmöbel med ljusare tyg bör man impregnera direkt när den är ny för att göra tyget motståndskraftigt mot både fläcka och smuts. Vi rekommenderar att alltid impregnera din nya tygmöbel oavsett vilken färg den är.

Trä:

Trämöbler är ett naturmaterial som behöver oljas och vårdas för att få en fin yta samt för att inte träet ska torka ut eller spricka med tiden. Olja gör träet väldigt motståndskraftigt mot både fläckar och vätskor. Det är extra viktigt att behandla träbord eftersom de slits mer än andra trämöbler. De flesta trämöblerna har fått en grundoljning redan från fabriken men det behövs ibland att möbeln oljas direkt vid köp. En ny möbel suger även åt sig mer olja tills träet har blivit mättat. Man ska även undvika att tvätta träet med diskmedel och andra rengöringsmedel eftersom de löser upp fettet i oljan vilket kan torka ut möbeln i slutändan. Beroende på vilket träslag din möbel har så behövs det olika oljor och vi brukar rekommenderar att olja din möbel 2 gånger om året.

Förebygg:

Det finns olika sätt du kan förebygga slitage och skador i trämöbeln. Vad man ska veta om trä är att det jobbar hela tiden, det vill säga värme och kyla kommer få träet att krympa och expandera. Ibland när det gäller massiva trämöbler kan där komma små sprickor och repor när möbeln expanderar men det är inget man behöver vara orolig för, det är en naturlig process för träet. Man kan undvika att ha möbeln i höga temperaturskillnader för att undvika detta. När man ska rengöra möbeln använda en fuktig mjuk trasa med endast vatten eller en mild tvål. Se till att torka bordet men en torr trasa efter. Har du en lackerad yta är det svårt att fixa till märken utan att behöva slipa ner ytan och lacka om igen. Det sista man ska tänka på är att inte placera varma föremål direkt på ytan, till exempel om du har ett träbord.

Utemöbler:

Konstträ : Utemöbler gjord utav trä liknande plast eller polyrattan är väldigt tålig och kräver inte mycket underhåll. De är dock känsliga för höga temperaturer och fukt. Man bör rengöra möbeln regelbundet med tvål men se till att skölja bort det ordentligt med vatten efter. Man ska inte använda högtryckstvätt för det kan skada möbeln. Undvik även för mycket direkt solljus om du vill bevara möbelns färg och livslängd eftersom solen bleker plast. Polyrattan är inte lika känsligt som plast och är därför mer slitstark.

Pulverlackerad aluminium : Utemöbler med pulverlackerad ramar bör du rengöra regelbundet med mild tvål och som konstträ ska du skölja ordentligt med vatten.

Teakträ : Underhåll av teakträ kan göras på två sätt beroende på vilket resultat man vill ha. Första är om man vill ha en mer naturlig silvergrå färg på möbeln. Då låter man helt enkelt möbeln åldras utan någon behandling alls. Det kan förekomma fläckar i bordet men det kan slipas bort. Det är viktigt att rengöra möbeln regelbundet med vatten och såpa så inte smuts och svartmögel förekommer. Om man är ute efter att behålla träet fina naturliga färg så ska man olja möbeln omgående vid köp och innan den tas i bruk. En träolja ut av hög kvalité är rekommenderad. Möbeln kommer bli motståndskraftig mot smuts, fläckar och andra märken.

Sammanfattning av tips och råd :

● Om du spiller på din möbel, torka upp så snabbt du kan för att undvika märken eller skador.

● Tvätta av din möbel regelbundet.

● Undvika direkt solljus om det är möjligt.

● Undvik temperaturväxlingar om du har en trämöbel.

● Vårda din möbel med rätt produkt minst 2 gånger om året för att hålla livslängden.

● Ställ inga varma föremål på möbeln, har du en lackerad yta ska du vara extra noggrann.

● Plast och Polyrattan behöver inte mycket underhåll.

● Undvik diskmedel och andra rengöringsmedel för det löser upp fett (oljor).

Om ni har några frågor om möbelvård tveka inte att kontakta oss på Info@javamobler.se

Inlagd i kategori: ,