Publicerad Lämna en kommentar

Möbelvård – Vårda din möbler på rätt sätt

Dina möbler behöver möbelvård för att hålla längre samt hålla sig fräscha och fina. Det finns olika sorters vård du behöver göra beroende på vilket material möbeln är gjord utav. Därför har vi gjort en guide på hur ni kan ta hand om era möbler på bästa sättet.

Handgjorda möbler:

Handgjorda möbler gjorda utav trä ska i regel behandlas som andra trämöbler. Viktigt är att underhålla dem regelbundet, det vill säga 2 gånger om året brukar vi rekommendera för att hålla livslängden på möbeln. Om du köper möbler från oss så är de flesta möblerna grundoljade från fabriken men vi brukar rekommendera att man direkt oljar sin möbel när man fått hem den. Vi kan oftast göra detta åt våra kunder vid önskemål också, kontakta oss ifall ni har frågor angående möbelvård.

Lackerade möbler behöver ingen direkt vård förutom att undvika spill och varma föremål för att inte göra märken i lacken. Damma av och rengöra med mild tvål eller bara vatten rekommenderar vi.

Det går även att vaxa dina handgjorda möbler istället för att olja. Vilket är den metoden vi använder oss av oftast. Oftast räcker det med ett lager vax men har man till exempel en bordsyta man är rädd om så rekommenderar vi att du lägger på två lager. Vaxet fungerar på samma sätt om oljan, det är främst där för att skydda möbeln och göra den mer slitstark. Den framhäver även färgen och strukturen i möbeln genom ge mer djup och lyster.

Läder/skinn:

Läderbehandling samt skinnbehandling är material som behöver vård och omsorg regelbundet för att inte spricka eller bli blekt. Se till att rengöra möbeln försiktigt genom att dammsuga den med ett mjukt munstycke med jämna mellanrum. Man ska även undvika att placera möbeln i direkt solljus eftersom det kan bleka och torka ut lädret eller skinnet. Vad man kan tänka på är att inte placera möbeln i för varm eller för kall miljö om det är möjligt. Hur ofta man ska behandla möbeln beror lite på vad för typ av läder och färg det är men man brukar säga ca 2-3 gånger om året ska möbeln behandlas. Ni kan alltid fråga oss om vilken sorts produkt ni ska använda till läderbehandling eller om ni har andra frågor om möbelvård.

Tyg:

Se till att dammsuga möbeln försiktigt med jämna mellanrum samt undvika att placera möbeln i direkt solljus. En tygmöbel med ljusare tyg bör man impregnera direkt när den är ny för att göra tyget motståndskraftigt mot både fläcka och smuts. Vi rekommenderar att alltid impregnera din nya tygmöbel oavsett vilken färg den är.

Trä:

Trämöbler är ett naturmaterial som behöver oljas och vårdas för att få en fin yta samt för att inte träet ska torka ut eller spricka med tiden. Olja gör träet väldigt motståndskraftigt mot både fläckar och vätskor. Det är extra viktigt att behandla träbord eftersom de slits mer än andra trämöbler. De flesta trämöblerna har fått en grundoljning redan från fabriken men det behövs ibland att möbeln oljas direkt vid köp. En ny möbel suger även åt sig mer olja tills träet har blivit mättat. Man ska även undvika att tvätta träet med diskmedel och andra rengöringsmedel eftersom de löser upp fettet i oljan vilket kan torka ut möbeln i slutändan. Beroende på vilket träslag din möbel har så behövs det olika oljor och vi brukar rekommenderar att olja din möbel 2 gånger om året.

Förebygg:

Det finns olika sätt du kan förebygga slitage och skador i trämöbeln. Vad man ska veta om trä är att det jobbar hela tiden, det vill säga värme och kyla kommer få träet att krympa och expandera. Ibland när det gäller massiva trämöbler kan där komma små sprickor och repor när möbeln expanderar men det är inget man behöver vara orolig för, det är en naturlig process för träet. Man kan undvika att ha möbeln i höga temperaturskillnader för att undvika detta. När man ska rengöra möbeln använda en fuktig mjuk trasa med endast vatten eller en mild tvål. Se till att torka bordet men en torr trasa efter. Har du en lackerad yta är det svårt att fixa till märken utan att behöva slipa ner ytan och lacka om igen. Det sista man ska tänka på är att inte placera varma föremål direkt på ytan, till exempel om du har ett träbord.

Utemöbler

Konstträ:

Utemöbler gjord utav trä liknande plast eller polyrattan är väldigt tålig och kräver inte mycket underhåll. De är dock känsliga för höga temperaturer och fukt. Man bör rengöra möbeln regelbundet med tvål men se till att skölja bort det ordentligt med vatten efter. Man ska inte använda högtryckstvätt för det kan skada möbeln. Undvik även för mycket direkt solljus om du vill bevara möbelns färg och livslängd eftersom solen bleker plast. Polyrattan är inte lika känsligt som plast och är därför mer slitstark.

Pulverlackerad aluminium : Utemöbler med pulverlackerad ramar bör du rengöra regelbundet med mild tvål och som konstträ ska du skölja ordentligt med vatten.

Teakträ:

Underhåll av teakträ kan göras på två sätt beroende på vilket resultat man vill ha. Första är om man vill ha en mer naturlig silvergrå färg på möbeln. Då låter man helt enkelt möbeln åldras utan någon behandling alls. Det kan förekomma fläckar i bordet men det kan slipas bort. Det är viktigt att rengöra möbeln regelbundet med vatten och såpa så inte smuts och svartmögel förekommer.

Om man är ute efter att behålla träet fina naturliga färg så ska man olja möbeln omgående vid köp och innan den tas i bruk. En träolja ut av hög kvalité är rekommenderad. Möbeln kommer bli motståndskraftig mot smuts, fläckar och andra märken.

Sammanfattning av tips och råd

• Om du spiller på din möbel, torka upp så snabbt du kan för att undvika märken eller skador.
• Tvätta av din möbel regelbundet.
• Undvika direkt solljus om det är möjligt.
• Undvik temperaturväxlingar om du har en trämöbel.
• Vårda din möbel med rätt produkt minst 2 gånger om året för att hålla livslängden.
• Ställ inga varma föremål på möbeln, har du en lackerad yta ska du vara extra noggrann.
• Plast och Polyrattan behöver inte mycket underhåll.
• Undvik diskmedel och andra rengöringsmedel för det löser upp fett (oljor).

Om ni har några frågor om möbelvård tveka inte att kontakta oss på Info@javamobler.se

Publicerad Lämna en kommentar

Bord guide – Välj det rätta Bordet

Bord guide – Välj det rätta Bordet

Att inreda sitt hem med ett snyggt bord är inte alls enkelt. Det kan vara en stor utmaning att hitta
den rätta möbeln när det finns så mycket att välja mellan. Det finns flera faktorer som spelar roll när
du ska välja det rätta bordet. Som till exempel hur stort det ska vara, vilken färg, vilket träslag och
vilken form den ska ha. Vi på Java Möbler har därför gjort en liten guide för att hjälpa er att välja
rätt.

Bordet kommer i flera olika varianter och storlekar. Det är en viktig del av inredningen och även en
praktisk del av inredningen i hemmet. Nästan alla har ett bord hemma och det kan ha flera olika
användningsområden men det vanligaste är att använda den till att äta på, men den kan också
användas som en inredningsmöbel för att lyfta fram rummet den står i. Alla våra bord är handgjorda
och ut av massivt trä. Vi har mindre varianter som inte väger så mycket och sen har vi även massiva
teak varianter som väger över 150kg. Oavsett vilken sort du hittar så kan vi garantera att de är av
högsta kvalité. Här nedan har vi nu tagit fram lite tips och hoppas det hjälper er att välja det rätta
bordet.

Köket : Bordet i köket har oftast bara ett syfte, vilket är att äta på. Den kan dock fortfarande hjälpa
till att fylla ut köket och se snyggt ut. Att ha ett stort bord i köket ger en helt annan känsla än om
man ska ha ett större tomt utrymme. Har man plats för en som är lite större så rekommenderar vi
något fyrkantigt eller runt som inte är för stora men inte för små heller. Vi har flera olika modeller i
en bra mellanstorlek som enkelt kan få plats i ditt fina kök. Vi har både vita, naturfärgade och med
white brush finish. Har du ett väldigt vitt och ljust kök rekommenderar vi att inte välja en som är vit
och ljus för den kommer bara smälta in med resten av inredningen. Det är bättre i sådana fall att ha
ett i en naturlig färg så man faktiskt kan se bordet tydligt när man kommer in i köket. Om du har ett
lite äldre kök så kan det också gå att ha en i betong som ger en lite varmare och mer vintage känsla.

Vardagsrummet/matsal: Något som har blivit vanligare är att ha ett större bord i en matsal som
främst man använder när man har gäster eller är ett större sällskap. Samma som i köket gör ett stort
bord en stor del av inredningen i rummet. I dessa situationer rekommenderar vi starkt de som är
gjorda ut av massivt Teakträ som kommer i flera olika storlekar. De kan fås i allt från 2 meter upp till
4 meter. Dessa ger verkligen en utstrålning som inga andra bord ger en. Men om man vill ha något
lite mindre så har vi också snygga bord i vit brush färg och naturfärg som är lite kallare i tonerna och
passar in lite bättre i ljusare och kallare miljöer. Men det är helt upp till varje person och vad de
känner passar in bästa i just deras hem.

Om ni skulle ha några funderingar eller frågor angående våra produkter eller frågor om hur ni ska
inreda, så tveka inte att höra av er till oss. Vi hjälper gärna er! 

Publicerad Lämna en kommentar

Skänk guide – Välj den rätta skänken

Skänk guide - Välj den rätta skänken

Det finns inget bättre än att få inreda sitt hem med möbler. Men det kan även vara en utmaning att hitta rätt möbel i ett hav av olika valmöjligheter. När det kommer till att välja rätt skänk för hemmet finns det ett par saker att tänka på. Bland annat vart den ska stå, vilken färg den ska ha, vilka funktioner skänken ska uppfylla samt vilket material ska den vara gjord av. Vi har därför skapat en liten guide för att hjälpa er välja rätt. Vi kommer gå igenom dess funktioner samt vilket material det finns att välja mellan.

Skänken kommer i flera olika varianter, färger, material och storlekar. Den kan användas på flera olika sätt men det vanligaste användningsområdet är praktisk förvaring. Man kan även använda den som en enkel entrémöbel där man kan ha till exempel mössor, halsdukar och andra smågrejer. Vi på Java Möbler har valt ut flera olika sorters skänkar på vår hemsida i material som trä och järn.

Sovrummet​ : En av de bästa egenskaperna med en skänk i sovrummet är att det är enväldigt praktisk förvaringslösning. Du kan förvara dina strumpor, underkläder och kläder i den samtidigt som den ger ett bra intryck i rummet den står i då skänkar ofta är stilrena och tidlösa. Till sovrummet skulle vi rekommendera en skänk som är tillverkad av återvunnet trä i någon av de tre färgerna svart, vit eller grå. Dessa tre färger är neutrala och smälter lätt in i sin omgivning.

Köket​ : Även om det ännu inte är så vanligt att använda sig av en skänk i köket är detta ett ställe den passar mycket bra på. Dess funktion i köket kan vara att fylla ut där det känns tomt samtidigt som den ger praktisk förvaring. Ibland vill man inte ha något som är så högt som ett vitrinskåp i köket eftersom höjden gör att den automatiskt tar betydligt mer plats i rummet. I de här fallen kan det vara ett bra alternativ till vitrinskåpet. Skänkarna går att få i flera olika sorters träslag som exempelvis Tallträ, Teakträ, Cederträ och Almträ. Vi erbjuder även skänkar med järntopp och dessa passar mycket bra in i ett kök med mörkare nyanser.Vi erbjuder även svarta skänkar tillverkade i järn som skulle passa in i ett kök med ljusare nyanser

Entrémöbel ​: Att använda en Skänk som en entrémöbel kan vara smidigt om man fattas förvaring vid sin entré. Den kan användas som antingen förvaring av mindre klädesplagg som handskar och mössor. Eller så kan man använda lådorna till förvaring av nycklar och andra prylar man brukar lägga av sig vid dörren. På så sätt kan man enkelt få en snygg och fräsch entré samtidigt som man kan förvara sina småsaker enkelt. Ska man använda den som entrémöbel vill vi tipsa om de som är tillverkade i järn med almträ topp, de passar väldigt bra in i entrén.

Om ni har några frågor eller behöver fler tips så tveka inte att höra av er till oss! Vi hjälper gärna er.

 

Publicerad Lämna en kommentar

Vitrinskåps guide – Välj det rätta Vitrinskåpet

Vitrinskåps guide – Välj det rätta Vitrinskåpet

Att hitta det rätta vitrinskåpet kan ibland vara svårt. Det finns många olika faktorer som spelar in, till exempel hur stort det ska vara, vart det ska stå och vilken färg eller utseende den ska ha. Vi här på Java Möbler har gjort en liten guide som ska hjälpa er kunder att välja det rätta Vitrinskåpet. Vi kommer gå igenom vad man kan tänka på när man ska välja sitt vitrinskåp och ge lite tips och inspiration

Vitrinskåpen kommer i flera olika varianter, färger och storlekar. Det är även en viktig del av inredningen i ett rum och har flera användningsområden. Både i köket som förvaring av porslin och annan köksinredning eller i vardagsrummet till böcker och andra dekorationer. Alla våra vitrinskåp är handgjorda och vi använder oss endast av massivt återvunnet trä. Detta gör att de håller en mycket hög kvalité. Här nedan har vi nu tagit fram lite tips och råd som vi hoppas kommer hjälpa er att välja rätt

Köket ​: Ett vitrinskåp kan verkligen göra stor skillnad i köket även om man inte tror det. Man kan använda det till att förvara porslin, glas, vinglas med mera. Samtidigt som det även används som en förvaringsmöjlighet är det en möjlighet att visa upp porslinet och glasen. Vitrinskåpet kan även användas till att fylla ut rummet mer. Det blir en helt annan känsla om man har ett snyggt vitrinskåp i köket jämfört med om man har ett större tomt utrymme. Har man plats och större yta så rekommenderar vi de tvådelade vitrinskåpen som vi har på vår hemsida. Dessa skåpen är större och ger många förvaringsmöjligheter. Vi har också mindre vitrinskåp som passar in bättre om man är ute efter något enkelt och inte har så mycket utrymme i köket. Vi har vitrinskåp i tre olika färger, grå, vit och svart. Det går även att få vitrinskåpen i antik målad stil. Vi rekommenderar om du har ett nyare kök att du väljer ett enfärgat vitrinskåp, har du ett lite äldre kök vill vi passa på att tipsa om våra antik målade. Det viktigaste att tänka på vid val av färg är att de inte skär sig!

Vardagsrummet/kontoret : ​Vardagsrummet är ett av de rummen där vitrinen gör störst intryck. Ett större vitrinskåp som fyller ut vardagsrummet gör en enorm skillnad. Vi tycker att de antikmålade passar väldigt bra in i vardagsrummet, just för att ge en lite varmare miljö. Utöver de antikmålade vitrinskåpen är de gråa och svarta vitrinskåpen färger som vi rekommenderar till vardagsrummet just för att de ger rummet en varmare känsla. Man kan även använda vitrinskåpet till förvaring av till exempel böcker, skålar eller konst som man vill visa upp på ett snyggt sätt. Har man ett kontor går det att använda som som förvaring till mappar, pärmar och andra kontorsredskap. På så sätt får man undan smågrejer ifrån rummet och frigör många andra ytor.

Sovrummet : ​Ett lite mer annorlunda sätt att använda sig av ett vitrinskåp är i sovrummet. Vi har nämligen rekommenderat många av våra kunder att använda sig av ett vitrinskåp till förvaring av kläder. Om du fattas plats till dina kläder eller accessoarer och du vill ha ett snyggt sätt att förvara dem så funkar det bra med ett vitrinskåp. Vi rekommenderar att man väljer ett skåp med lite mindre glaspartier. Så det går att dölja det man inte vill visa upp. Det ger en fräsch och städad miljö samtidigt som det fyller ut rummet. Många av våra större

vitrinskåp kommer tvådelade och den nedre delen har alltid flera lådor och skåp som man kan ha sina kläder i. Skulle ni ha några funderingar eller frågor så tveka inte att höra av er till oss!

Publicerad Lämna en kommentar

Antika möbler ger ett snyggare hem

När det kommer till antikviteter så har möbler en riktigt unik särställning. Även om deras popularitet varierar stort i mellan olika decennier och generationer så är efterfrågan alltid stor. Vad som kännetecknar dem är att de, till skillnad från moderna möbler, inte är massproducerade och i de flesta fall uppvisar en väldigt hög hantverksnivå. De är helt enkelt mer unika i sitt slag. På så sätt kan de bidra till inte bara ett snyggare hem, utan allt i från unik funktion till en riktigt särskild känsla.

Även om det inte finns några strikta kriterier för vad som anses vara en antik möbler, så brukar man generellt sett anse att saker tillverkade innan 1920-talet hör till antikviteter. Även om det bland svenskar även blivit populärt med möbler från 1950-talet och folkhemmets storhetstid. Ofta så kategoriseras möblerna efter den Europeiska stilepok som de tillkom under, vilket gör att man möter begrepp så som renässans, barock, rokoko, höggustaviansk stil och så vidare. Generellt sett så kan man säga att desto äldre och mer välbevarade möblerna är, desto större är chansen att de är att anses vara samlarprodukter snarare än bruksmöbler. Men hur man väljer att förhålla sig till det hela är så klart helt och hållet upp till var och en.

Varför bör man välja antika möbler?

Först och främst så är det värt att påpeka att det är väldigt få som väljer antika möbler för praktikalitet och funktionalitet. Dessa aspekt i design och framställning brukar generellt ansetts ha fått fäste under 1930-talet. Däremot är antikviteter oerhört populära just för att de faktiskt tar plats och tillför vad som inte sällan brukar beskrivas som karaktär. Genom att förena den användbara aspekten av möbler med rent dekorativa inslag så får man däremot chansen att skapa något helt nytt. Och oavsett om man föredrar att blanda stilar, eller satsar på att få en enhetlig stil så kan man med antika möbler på många sätt säkerställa att rummen, eller hemmet i stort, får en individuell prägel.

Numera så är man ofta noggrann med att särskiljer mellan stilmöbler, som är nytillverkade i gammal stil, och faktiska antika möbler som tillverkades under den epok som de anses representera. Denna distinktion är viktig att vara medveten om. Så att man inte blir besviken om man förväntar sig antikviteter men märker att ens inköp är en nyproduktion. Detta är däremot sällan ett problem då utbudet av antika möbler är så brett att man i många fall kan vara säker på att hitta det som man är ute efter.

Brett utbud med stora möjligheter

Tack vare den ständigt höga efterfrågan på antika möbler så har många av dem bevarats i väldigt gott skick. Detta gör att man utan problem kan hitta riktigt gamla möbler som samtidigt lever upp till ens förväntningar på robusthet, kvalitet och snyggt utseende. Med ett ständigt växande utbud kan vi säkerställa att du hittar precis vad du letar efter, utan att behöva kompromissa med smidighet och enkelhet. Ta därför chansen att låta antika möbler pryda ditt hem, och låt historiska influenser bli en del av din heminredningsstil.